Det læser brugerne på HOCKEYMAGASINET lige nu

Stefi Billum

Sportskvinder i en mandeverden

Feminismen går atter sin sejrsgang verden over, siden bølgerne af #metoo og Time’s Up-kampagnerne væltede de vestlige samfund for godt to år siden. Siden da er det gået slag i slag med at få ligestillingen på den politiske dagsorden og på alles læber. Der er dog stadig mange dele af samfundet, der enten er forbeholdt mænd eller kvinder – uanset om det er intentionelt eller ej. Sport er et godt eksempel på, at der stadig hersker kønsopdeling på visse områder, da nogle sportsgrene har en klar overvægt af det ene eller det andet køn.

Hockey og poker er to eksempler på sportsgrene, der traditionelt set er mandsdomineret, men hvor nogle stærke kvinder også er ved at gøre et indtog. Der er en masse rigtig fine blogs og podcasts om dansk og udenlandsk hockey, men i denne artikel skal vi se lidt nærmere på kvinderne i sport, og blandt andet skal vi helt tæt på to stærke, danske og kvindelige ishockeyspillere med en lys fremtid inden for sporten.

En mandsdomineret verden

Disse to sportsgrene, hockey og poker, er nemlig begge områder, hvor kvinder traditionelt set ikke har haft en særlig stærk profil eller tilstedeværelse. Det er dog ved at ændre sig nu, hvor vi ser enormt dygtige, kvindelige og professionelle pokerspillere, som for eksempel Vivian Saliba og Kara Scott, føre sig formidabelt frem på den grønne felt, og stærke kvinder, som danske Josefine Jakobsen og Nicoline Jensen, selvsikkert drible afsted på isen. Saliba og Scott kan begge spille en fantastisk omgang Texas Hold’Em (hvis du er interesseret i at lære poker, så kan du tjekke det ud her) og Jakobsen og Jensen har begge været nomineret til årets kvindelige hockeyspiller – en titel som Nicoline Jensen vandt i 2018. Men lad os lige træde et skridt tilbage og se på, hvordan vi nåede hertil.

Det siges, at man skal se tilbage på fortiden for at forstå nutiden. Så lad os tage et kig på de to sportsgrenes historier. Vi har i dag et fremragende kvindeligt ishockeylandshold, og selvom der stadig er småt med kvindelige professionelle pokerspillere i Danmark, så er der ved at være varmt under kvinderne på den internationale scene.

Ifølge historikerne blev den første organiserede kvindelige hockeykamp spillet i den canadiske provins Ontario i 1892. Kvindelig ishockey blev hurtigt populært både at spille og følge med i, og to år efter, nemlig i 1894, begyndte de første hockeyhold bestående udelukkende af kvinder at danne sig rundt omkring på de canadiske universiteter. Under Depressionen og Anden Verdenskrig blev spillet dog sat på hold, da populariteten dalede i takt med, at fokusset skiftede til andre steder på verdensscenen. Det var faktisk først i 1960’erne, at kvindelig ishockey igen begyndte at blive populært. Der var nu nok hold til, at der kunne dannes rigtige turneringer, og snart begyndte kvinder over hele verden at spille og danne hold. Canada blev selvsagt omdrejningspunktet for kvindehockey, og i 1982 blev de første nationale canadiske mesterskaber afholdt, og i år 1990 gik mange af verdens hold sammen, og verdensmesterskaberne i kvindehockey blev afholdt i Canada med en sejr til de canadiske kvinder. Kort tid efter blev kvindelig hockey optaget i de Olympiske lege på lige fod med andre sportsgrene, som for eksempel fodbold (også selvom hockeyspillere vil hævde, at der er stor forskel på ishockey og fodbold).

Selvom der generelt set stadig er langt flere mænd i sportens verden og mange flere mandlige hockeyhold end kvindelige, så er kvinderne ved at være godt med. I Canada, som af mange bliver anset for at være ishockeys mekka, er kvinderne mangfoldigt repræsenteret, og de kvindelige spillere er exceptionelt gode. Danmark er ikke helt så langt fremme som for eksempel Canada, men vi har alligevel et formidabelt landshold og en række gode klubber rundt om i landet.

Nogenlunde samme historie gør sig gældende i poker. Der er givetvis lidt forskellige versioner af, hvordan pokerspillet opstod, og hvor det først blev opfundet og spillet, men de fleste er dog alligevel enige om, at det startede i USA. Oprindelsesstedet skulle efter sigende være New Orleans, hvor spillet siges at have været kendt siden starten af 1800-tallet. De første varianter af poker tillod kun, at spillerne brugte 20 kort, og det var faktisk først efter den amerikanske borgerkrig slutning i 1865, at spillet meget langsomt blev mere udbredt og populært. Spillet udviklede sig gennem årene alt efter, hvor det blev spillet og af hvem.  Vi skal derfor helt hen til 1925, før de varianter af spillet, som vi kender i dag (blandt andet 7 Card Stud, Omaha, og Texas Hold’Em), kom til. Poker blev nu hurtigt meget populært, og der blev afholdt store turneringer verden over, ligesom at der begyndte at komme deciderede pokerstjerner til. De professionelle pokerspillere var dog stadig primært en del af en rimelig lukket inderkreds, og den første spiller, hvis succes var med til at gøre poker mainstream, var de amerikanske Chris Moneymaker. Moneymaker (og det er faktisk hans rigtige navn) vandt hovedpræmien ved en stor turnering efter, at han havde vundet adgang til turneringen gennem en satellitturnering til $40.

Danmark har også en del talentfulde spillere, som blandt andet Peter Eastgate og Gus Hansen. Som det fornemmes, har pokerverdenen altid været relativt domineret af mandlige spillere, som sidder tungt på titlerne. Det er dog stille og roligt ved at ændre sig, og selvom Danmark ikke kan bryste sig af særlig mange kvindelige pokerspillere, så er de i fremgang ude i den store verdensscene, hvor vi nu kan se nogle virkelig gode spillere, som for eksempel de tidligere nævnte Vivian Saliba og Kara Scott, der begge spiller som ambassadører for 888. Der er ingen tvivl om, at kvinderne nok skal gøre store fremskridt i de kommende år i pokerverden.

Lige muligheder og øget ligestilling

Der er ingen tvivl om, at kvinderne er på fremtur i både poker og hockey, og at vi i de kommende år helt sikkert vil komme til at se en masse stærke kvinder, der vil dominere i disse sportsgrene. I andre sportsgrene vil der dog sikkert gå lang tid (hvis det nogensinde sker), før vi ser en fusion af kvinde- og mandeholdene, eller at man tillader, mænd og kvinder at spille imod hinanden. I poker er det dog tilladt at spille med i de store turneringer, som for eksempel verdensmesterskaberne, uanset køn. Man kan dog argumentere for, at der er stor forskel på hockey og poker som sportsgrene i og med, at den ene er en meget fysisk sport, hvor spillerne skal være fysisk stærke, og hvor der ofte er en tydelig forskel på mænd og kvinder i både naturlig højde og drøjde, mens poker, som for det meste er et intellektuelt spil, kræver overblik og strategiske evner fremfor fysisk styrke.

Alt tyder dog på, at vi går en tid i møde, hvor vi vil komme til at se meget mere til både kvindelige hockeyspillere og - pokerspillere, ligesom at der højst sandsynligt vil være fremgang i alle sportsgrene – både når der skal drøftes spilletaktik og lønninger.

 

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER