Jesper Baadsgaard-Pedersen

#15: Kenneth Henriksen - skøjteekvilibristen på de lyserøde JOFA-plastskøjter

Han blev kaldt ”Isens Gentleman”! Navnet? Kenneth Henriksen! Og det var med fuld berettigelse - for han VAR ”Isens Gentleman”! Hårdtarbejdende, men altid fair i sit spil, skønt Henriksen selv mener, han spillede meget hårdt og særdeles kontant og lige til kanten. Dommere som Søren Simonsen og Kaj Elley brugte ham formentlig som et godt eksempel på, hvordan en god ishockeyspiller burde gebærde sig på isen. Og han var et mønstereksempel, Kenneth Henriksen. Den skøjtestærke og målfarlige angriber, som altid kæmpede og offererede sig for sit hold, var allerede som 15-årig kaptajn for Herlev og vandt som 17-årig DM i 1978. Kenneth Henriksen spillede i Rødovres talentfulde B-kæde, ”Baby-kæden,” med Olaf Eller og Niels Thorup, under den russiske træner Boris Kulagin, manden, der i 5 år stod bag Sovjets verdensmestre og OL-guldvindere.

Seriøs indstilling

Kenneth Henriksen fik hurtigt tilnavnet ”Frutti,” fordi han altid spiste sundt og var meget seriøs. Han var allerede fra starten af sin karriere meget bevidst om, at det ikke var en tilstrækkelig betingelse at spise sundt, men at det også var en nødvendighed at leve sundt – for kunne yde optimalt og nå toppen.
På mange måder var han en markant anderledes type end datidens topspillere. I hele karrieren skiftede han stort set ikke udstyr og brugte i alle årene de samme lyserøde plast Jofa-skøjter, som kædekammeraten Olaf Eller i Rødovre, i starten af sin karriere - også var kendt for. Skøjterne blev af Herlevs 2 canadiske stjernespillere i 80’errne, Barth & Barbin, betegnet som: ”Those dahm red hot dog skates”! Kønne var de lyserøde Jofa-jern ikke - til gengæld må de have været af høj kvalitet.

Hockeymagasinet: Hvor gammel var du, at du begyndte at spille hockey?


"Jeg var 11 år, men skøjtede fra jeg var 6 år. Vi var 5 drenge på 11 år, der cyklede sammen fra Herlev til Rødovre, da Herlev kommune i de første år måtte låne is-tid i Rødovre. Med udstyret bagpå cyklen, staven i hånden og madpakker i tasken cyklede vi konstant frem og tilbage og trænede med de voksne helt frem til kl. 23.00.” svarer Kenneth Henriksen og fortsætter:
”Det var lysten, der drev værket. Dengang var der heldigvis ingen forældre, som pressede for meget på , hvilket vi desværre alt for ofte ser i dag. Men heller ingen fædre eller mødre, der kørte og slæbte udstyr,” griner han.

Hockeymagasinet: Hvor kom interessen for netop ishockey fra?

"Der lå en skøjtebane på min skoles område, hvor jeg løb hver dag i 4 måneder i årene 1965-1969. Ja, det var dengang, der var vinter! Jeg skøjtede også i frikvartererne og kom indimellem op i klassen med skøjter på, så jeg straks kunne være klar til næste frikvarter. Den var ikke helt sikkert ikke gået i dag ,” smiler Kenneth Henriksen, som selv er uddannet og fortsat arbejder som folkeskolelærer. ”Jeg var solgt allerede første gang, jeg fik skøjter på. Det var bare det jeg ville.”

Hockeymagasinet: Du skifter fra Herlev til Rødovre?

”Ja, jeg startede i Herlev, hvor jeg spillede med de voksne i 2. division fra jeg var 12. år! Når vi var på Jyllandsture blev jeg lagt i seng, mens de øvrige spillere gik i byen. Så det var godt, jeg også her havde madpakker med, ellers var jeg nok nær død af sult,” svarer den humørfyldte skolelærer og tilføjer:
 ”Da jeg skiftede til Rødovre som 15-årig, var det meget svært at forlade kammeraterne. Jeg var kaptajn på Herlevs seniorhold og havde et samvær med andre dedikerede mennesker, som jeg stadig mindes med stor glæde. Men Herlev havde ikke særlige ungdomshold – men en flok glade ishockeydrenge i forskellige aldersgrupper. Jeg ønskede at prøve kræfter med jævnaldrende og faldt hurtigt til i Rødovre, som allerede dengang blev drevet meget professionelt. Jeg fik en dygtig og meget entusiastisk ungdomstræner i Carsten Nielsen (i mange år blandt Danmarks bedste landholdsspillere og et klubikon i Rødovre, red.), ”Nillen” eller ”Den Gamle”, som vi kaldte ham. Allerede dengang spillede jeg sammen med andre store talenter som Olaf Eller, Kim ”Musen” Andersen, Søren Frandsen og Michael Faber.”

Hockeymagasinet: Hvad er din største oplevelser som ishockeyspiller?

”Det er virkelig mange. Som junior var jeg med til at vinde DM, blev topscorer og kom på juniorlandshold. I Rødovre spillede jeg 10 sæsoner – og vandt bl.a. guld og sølv. Desuden spillede jeg på A-landsholdet i 12 år i træk,” fremhæver Kenneth Henriksen. ”Men det, jeg hæfter mig mest ved, var den måde, som vi kæmpede sammen og gjorde det som en enhed: ”Alle for en og en for alle”. Det var stort! Når jeg dækkede skud med kroppen, gjorde jeg det af respekt for, at vi skulle vinde sammen. Jeg havde lyst til at give alt, og det gør man kun, hvis man holder af sine holdkammerater. Vi havde et kolossalt sammenhold, som jeg meget nødig ville have været foruden. Det var helt klart også en ekstra styrke, at vi lykkedes med det hele uden dyre udlændinge.”

Hockeymagasinet: Du spillede i den talentfulde B-kæde med Olaf Eller og Niels Thorup under Kulagin i 1977/78, hvor Rødovre vandt guld for første gang?

”Alting gik meget hurtigt. jeg var kun 17 år, da Kulagin kom til Danmark. Jeg fik debut samme år, både i Rødovre og på landsholdet. Når man ser tilbage, burde det slet ikke have været muligt at få en sådan kapacitet til Danmark. På det tidspunkt tænkte jeg ikke så meget over det, men kunne jo godt se, at Kulagins tilstedeværelse ændrede mange ting. Da Boris Kulagin første gang trådte ind i ”kostalden”, var det midt i en kamp, og vi var bagud med 1-5. I løbet af kort tid vente vi kampen og vandt. Det var ofte hans blotte tilstedeværelse, der fik os til at yde det lille ekstra.”

Hockeymagasinet: A-kæden med Carsten Nielsen, Steen Thomsen, Bent Hansen, Jan Andresen og Tommy Petersen var klart dominerende i netop den sæson. Hele 3 kom på Årets hold, udpeget af BT’s Ishockeyekspert, journalist Peter Fredberg! I var den talentfulde B-kæde, der fik kælenavnet ”Baby-kæden” i pressen. Hvordan var det at være så ung og spille på så stærkt et hold?

”Jeg oplevede det ikke som A-, B- og C-kæder , men som et sammentømret team. Det var det , der bar os frem. Vi kunne nogle forskellige ting – alle havde deres vigtige funktion på holdet. A-kæden var landets stærkeste, men der var også mange andre spillere, som betød meget for holdet, og samtidig tilførte det en fantastisk gejst, smittende tænding og vilje. De var uundværlige og deres indflydelse må ikke undervurderes. Blandt andre Kim ”Musen ”Andersen, som var en vidunderlig spiller og samtidig den, som med sit humør og sin fantastiske humor var med til at skabe den gode stemning, ” fremhæver Kenneth Henriksen og påpeger, at der måske var én person, som var endnu vigtigere end spillerne: ”Vores holdleder, Svend Åge Hansen, trak i trådene. Og jeg mener alle trådene. Han grundlagde fundamentet og skabte den kendte Rødovre-ånd.”


Hockeymagasinet: Dine forcer som spiller?

”Jeg var hurtig på skøjterne og målfarlig, men blev også ofte brugt til at neutralisere modstandernes A-kæder. Kunne lidt af det hele, men ingenting perfekt. Men det meste bedre end gennemsnittet,” konkluderer Henriksen. Og fremhæver sin evne ved spil i undertal: ”Jeg blev efterhånden ret god til boxplay og til at dække skud med kroppen. Med årene var der faktisk ikke mange, der skød, fordi de vidste, at jeg gjorde alt for at fange deres skud. Vi skulle jo vinde, og ind imellem fik jeg da også en kontra med og scorede i modsatte ende. Når Olaf (Eller, red.) eller jeg og var inde i boxplay, var det sjældent, at vi lukkede mål ind. Det var ikke for ingenting vi blev kaldt ”12- cylinderne.”


Hockeymagasinet: Store hockeyprofiler du har mødt?


”Der vil naturligvis altid være mange, jeg kunne nævne, i så lang en karriere som min. 
Michael Faber var og er en ener. En fantastisk back med et storartet overblik, en evne til at skabe plads omkring sig og den velkendte ”husmandsfinte”, som han mestrede til perfektion. Han gjorde sine medspillere endnu bedre. Michael var en kæmpe del af den succes, som Herlev havde i midt firserne, hvor han spillede mange kampe uden megen udskiftning. Gad vide, hvad det kunne være blevet til, hvis han været bare halvt så seriøs som mig,” ironiserer Kenneth Henriksen.
”Faber var ikke alene en stor person på banen og en af de bedste spillere. Også uden for banen havde han en enorm betydning. Han var med sit smittende humør og sin stærke humor bl.a. med til at gøre livet i omklædningsrummet sjovere.” Legenden fra Vojens, den tidligere ”Årets spiller” og landsholdsforward Egon Kahl (optaget i Dansk ishockeys Hall of Fame 2016, red.) har også gjort et stort indtryk på Kenneth Henriksen: ”Jeg nåede at spille et VM med Egon. Han favnede alle. Også de nye unge. Og han var spillemæssigt i en klasse for sig på sin tid. En fantastisk mand.”
Også den gamle landsholdskollega Gorm Christiansen, AaB og Frederikshavn, husker han tydeligt: 
 ”Typer som Gorm og min holdkammerat i Rødovre-tiden ”P” (Tommy Petersen, red.) er vigtige for holdets tænding, og netop de 2 havde det aggressionsniveau, der er så vigtigt for et holds tænding – både i træning og i kamp. Konsekvensen var så, at det også kostede nogle minutter i straffeboksen.” 
En 4. back står også klart i erindring : Benny ”Bomstærk” Pedersen. ”Benny var – som Faber – en fantastisk back - på samme niveau. Men jeg lykkedes heldigvis ofte med at blokere mange af hans hårde slagskud.”
Også Heikki Karvinen er en de personer, KennethHenriksens tænker tilbage på:
”Heikki har med sin dygtighed og sit store engagement formået at skabe den ene stjernespiller efter den anden i Rødovre.Han står fader til utallige dygtige skøjteløbere.”

Hockeymagasinet: Du spiller selv stadig – som 57-årig?

Ja, det gør jeg! Jeg føler mig stadig som en lille dreng, når jeg får skøjter på. Alle de småskavanker, der er kommet med alderen, glemmer jeg alt om, når jeg træder ind på isen. Jeg spiller nu med mange af de unge drenge, som jeg trænede sammen med mine egne børn for 15-20 år siden. De er jo 25-30 år i dag. Jeg satser på, at jeg først bliver oldboys for alvor, når jeg ”rammer” de 60 år,” joker Henriksen, der blev mættet af sejre med Rødovre. ”Jeg ønskede at give noget tilbage til Herlev. Og jeg kan stadig blive rørt, når jeg tænker på alle de mennesker, der var med til skabe grundlaget for min karriere. Uden dem havde jeg ikke fået de oplevelser, jeg fik, hvilket jeg er dem dybt taknemmelig for. Især BC (Bjarne Christiansen, red.) var pioner. Han satte ikke kun mig i gang, men har været en bestandig ildsjæl i Herlev. Han er ”fader” til Kim Staal, Thor Dresler og mange andre. Da jeg vendte tilbage fra Rødovre til Herlev, var det også med et ønske om, at mine egne børn skulle spille, hvor jeg startede, og opleve det, jeg havde oplevet. Og det kom de til. Min datter, Marie, spiller stadig og har en stor karriere på damefronten. Min søn, Jeppe, spillede for Herlev og Rødovre nogle år! Han stoppede dog i en tidlig alder på grund af sine medicinstudier. Men nu træner han ind imellem sammen med mig. Det er stort. Jeg nåede også at spille en 1. divisionskamp, hvor Marie, Jeppe og jeg var i samme kæde! Det er vist første gang i historien. Men det gik nu ikke så godt, vi tabte stort! Og til hvem? Ja, hvem andre end Rødovre.” slutter Kenneth ”Frutti” Henriksen, som - udover sin lærergerning og passion for ishockeysporten – også når at spille omkring 150 job om året med hans og datterens Maries band , ”Marie & Drengene.”

Artikelrække med perspektiv på udviklingen i dansk ishockey

Hockeymagasinet skriver – udover alle væsentlige nyheder – om dansk ishockeys historie og væsentligste øjeblikke og sætter perspektiv på sporten. Historierne og persongalleriet er mangfoldigt og kan være overraskende og ligefrem ”chokerende” læsning. I artikelserien går vi tilbage til først i 70’erne til dengang, hvor Danmark lå i C-gruppen og var en ”lilleputs nation” i international sammenhæng. Med baggrundsartikler, analyser, reportager og interviews med spillere, trænere, ledere, dommere og andre, som har haft en afgørende rolle i klubberne, omkring landsholdene eller i Dansk Ishockey Union (DIU). Hockeymagasinet dækker bredt den rivende udvikling, som ishockeysporten har gennemgået. Og har fokus på den stadig større opmærksomhed, der generelt er omkring dansk ishockey – såvel nationalt som internationalt. I de sidste par år er der sket en eksplosiv stigning i antallet af unge talenter, som forsøger at etablere sig i de store ligaer. Aldrig har antallet af danske spillere, som bliver draftet til NHL, ligget højere. Flere danske ishockeyspillere har i de senere år rangeret højt i NHL, og mange unge danskere forventes – med rette – at komme til at sætte deres præg på verdens stærkeste liga og andre store ligaer. Niveauet i dansk ishockey steg markant fra sæsonen 1977/78, som blev skelsættende. Og reelt var startskuddet for det, vi ser i dag. I 1977 kom Boris Kulagin, Sovjets landstræner, manden bag unionens verdensmestre og olympiske guldvidere - sensationelt og med stor international opmærksomhed - til Rødovre, som straks vandt DM for første gang. Ambitionerne steg samtidig med, at der kom øget opmærksomhed omkring sporten – i offentligheden, i medierne og blandt sponsorerne. En professionel udvikling var sat i gang, hvor bl.a. træningen i klubberne steg markant – kvantitativt, kvalitativt og systematisk. Flere af de bedste spillere blev deltidsprofessionelle, og der kom stadig flere og stærkere udenlandske spillere til Danmark, hvilke var med til at højne niveauet yderligere. En ny epoke for ishockeysporten i Danmark! En parallel til Dansk Boldspils Union (DBU), som i 1976 - efter massivt pres fra især den afdøde fodboldstjerne Harald Nielsen og journalisten Helge Sander (senere forskningsminister, red.) - nødtvunget måtte indføre deltidsprofessionalisme. Siden har mange andre sportsgrene under Dansk Idrætsforbund fuldt efter. Og med etableringen af Team Danmark, som varetager den overordnede planlægning af eliteidrætten i Danmark, har Danmark markeret sig stærkt – ikke mindst når det gælder ishockeysporten. Danmark er relativt set den nation, der får flest spillere draftet til NHL, hvilket har skabt stor international opmærksomhed.Siden 2003 har Danmark fastholdt en position i A-gruppen og har desuden fået tildelt værtsskabet for VM i 2018, som skal finde sted i den nye superarena tæt ved Bella Centret i Ørestaden, København - og i Herning.

Tidligere historier i artikelrækken:
Hockeymagasinet startede med artiklen ”Guldkysset i Vojens søndag, den 26. februar 1978” (03.06.2016). Vi har efterfølgende bragt : ”Anføreren, der gik forrest og ofte scorede afgørende mål” (05.06.2016), ”Årets Dommer 1999: Jens Chr. Fossaberg - Den Gyldne Fløjte” (08.06.2016), ”Naturtalentet Peter Rasmussen, Årets Spiller 1984” (11.06.2016), ”Tony Krantz, den stærke svenske ishockeyspiller, som sammen med canadieren Craig Chapman kom til Frederikshavn i 1978 og nu spiller oldboys hockey i Stockholm med den svenske back legende, Börje Salming” (26.06.16), ”Russeren på Tårnvej, DK-2610 Rødovre” (03.07.16), ”Den legendariske svenske målvogter, HONKEN, indtog Samsøgade i Aalborg mod udvalgt hold (17.07.16).

Har du et forslag?
Er der noget i artikelrækken, du mener bør være med? Så send en kort mail og fortæl redaktionen, hvorfor, du mener, vi skal skrive om netop ”dit forslag”! Husk, at det bør have bred interesse – og angiv venligst dit navn, dit mobiltlf.nr. og din e-mailadresse.

[caption id="attachment_54406" align="alignnone" width="600"]Kenneth Henriksen spillede altid i Rødovre-tiden med # 15 på trøjden
 Privatfoto: Jesper Baadsgaard-Pedersen Kenneth Henriksen spillede altid i Rødovre-tiden med # 15 på trøjen

Privatfoto: Jesper Baadsgaard-Pedersen[/caption]

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER